東大物理の平岩先生のセミナーを開催!!

東京大学の平岩徹也先生にお越しいただき、実験に関する議論とともにセミナーを行っていただきました!

Jan 11th, 2018

Dr. Tetsuya Hiraiwa, The University of Tokyo Theory on motor-induced contractility in a cytoskeletal network

This talk focuses on active mechanics of a cortical cytoskeleton, which is a network structure consisting of actin and myosin filaments and crosslinker proteins located underneath the cell membrane [1]. Mechanical properties of a cortical cytoskeleton govern not only cell‘s resistances to deformation but also contractility induced by the motor protein, myosin. Motor-induced contractile stress in a cortical cytoskeleton plays crucial roles in dynamic cellular behaviors, such as cytokinesis and cell migration.

In this talk, I would like to explain our theoretical work on stress generation in a cortical cytoskeleton. I will propose a mechanical model of motor-induced stress in an isotropic actomyosin network with crosslinkers and share the results of the model about motor-induced­­ contractility. In particular, since a cortical cytoskeleton in a living cell should be flowable, we study the case of fluidic networks, in which there are only few amount of crosslinkers and/or network elements can undergo stochastic turnover processes [2]. We found that a finite amount of crosslinkers is significant for motor-induced contractility [2]. We also investigated how turnover of crosslinkers and actin filaments influences motor-induced stress [2].

そして、セミナー後はおなじみの周船寺の海晴で懇親会!

更新日:2018年1月15日